Proiectul de lege va fi gata în următoarele două-trei săptămâni, iar în prezent au loc discuţii pe marginea lui între reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor.
"Principala problemă pe care trebuie să o avem în vedere este legată de finanţare şi de introducerea caselor private de sănătate, de aceea durează atât", a spus Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS.
El a precizat că intenţia autorităţilor este ca prima dată să apară o lege cadru pentru ca legislaţia secundară să fie elaborată ulterior. Duţă a mai precizat că după ce va fi gata proiectul "va exista suficient timp pentru dezbateri publice". El a fost prezent la evenimentul Forumul Român de Sănătate organizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Mediafax.
Ziarul Financiar a publicat recent extrase din proiectul de lege ce urmează să fie definit în perioada următoare şi care prevede că se va menţine obligativitatea plăţii contribuţiilor sociale, dar şi condiţiile pe care casele de sănătate trebuie să le îndeplinească pentru a încheia un contract cu CNAS, precum şi drepturile şi obligaţiile asiguraţilor.
"Intenţia acestui proiect nu este de a înlocui casele publice cu cele private, ci de a îmbunătăţi sistemul (...) Pacientul îşi va putea alege casa de asigurări şi nu va putea să fie refuzat", a spus Cristian Vlădescu, director general al Şcoalii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar şi unul dintre iniţiatorii proiectului din poziţia de consilier prezidenţial la Administraţia Prezidenţială - Departamentul de Sănătate Publică, prezent la acelaşi eveniment.
Vor putea exista maximum 20 de case de asigurări private, numărul acestora nefiind stabilit prin lege. Cu toate acestea, o casă trebuie să aibă minimum 1 milion de asiguraţi pentru a putea funcţiona, de aceea numărul se plafonează.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu